FAQ Veel gestelde vragen


Vraag: Ik kom hier elk jaar en ik zou wel een Kroatische bank rekening willen hebben. Kan dat?

Antwoord: uiteraard kan dat. Dit zal dan ook veel voordelen geven met geld transacties en omwisselen van de valuta. om een bankrekening te openen heb je hier in Kroatië 1 ding nodig. Dit is een OIB (Burger service nummer).

Een OIB is ook snel aangevraagd. Je gaar hiervoor naar het betreffende kantoor. (Niet zoals in andere Europese landen heb je hier geen gemeente huizen maar hier worden vaak huizen of panden van de staat voor gebruikt) Je gaat daar naartoe om de aanvraag te doen en deze word ook direct verwerkt en uitgegeven op een papier. Bewaar deze goed want deze heb je met bijna alle zaken nodig.
Hierna kan je naar de bank en 2 weken later kan je je kaart ophalen. De pincode word naar een opgegeven adres in Kroatië verstuurd voordat je je kaart op kan halen.

Vraag: Ik zie een mooi huis of stukje land en dat zou ik wel willen kopen.

Antwoord: Mijn advies is om niet zomaar iets te kopen. Vele stukken land zit iets achter en hier werkt het totaal anders dan in de rest van Europa. Indien je een huis of stuk grond koopt en de vorige eigenaar (of die ervoor) was verwikkeld in een rechtszaak of erfenis kwestie dan krijg je dit erbij. dit blijft namelijk actief op het vastgoed of stuk grond.
Stel: je koop contant een huis en gaat samen met de eigenaar naar de notaris. De aankoop word dan officieel geregeld bij de notaris. Nu blijkt achteraf dat de eigenaar achter liep met zijn betalingen of zelfs nooit betalingen aan zijn bank heeft gedaan. Deze achterstand blijft op het huis en de nieuwe eigenaar kan dan ook de verplichtingen van de vorige eigenaar voldoen. (normaals)

Vraag: Kroatie is lid van de EU en is hier ook de euro?

Antwoord: Bij de meeste lokale restaurants kan je wel betalen in euro maar je krijgt altijd in Kuna terug. De Kuna is de munt in Kroatie. Je kan op vele locaties bij  betaalautomaten pinnen. Ook bestaan er veel wisselkantoren deze wisselen (zoals ze aangeven) zonder commissie. Maar ook bij hun dient de schoorsteen te roken en vrijwilligerswerk bestaat hier niet. Ook bij de vele verschillende banken moet je kijken tegen welke kosten je Kuna doet pinnen. De Veneziaanse bank is voordelig voor de italiaan maar, weer minder gunstig voor de hollander.

Tip!
  • Betaal op de tolwegen gewoon met je pinpas dat scheelt veel klein geld aan het einde van je verblijf
  • Gebruik de euro voor tijdens je reis naar Kroatie en terug naar huis. En betaal met de lokale munt
  • Veel contant geld meenemen is naar elk land met de bekende risico
  • Gebruik een app (currencies) om op de markt of winkel de bedragen om te rekenen
  • Bij iedere tisak (kranten kiosk) kan je een internetkaart halen. Dit is een simkaart met onbeperkt internet voor 1 week voor slechts 10 euro ( ongerekend) Je heb hem van de provider VIP en T-com